Laat uw zwembad winterklaar maken door The Pool Boy

Naast kleine onderhoudsbeurten heeft een zwembad twee keer per jaar een groot onderhoud nodig: een zomer– en een winteronderhoud. Van zodra de zonovergoten dagen plaatsmaken voor koudere temperaturen laat u best uw zwembad winterklaar maken. The Pool Boy is uw zwembadspecialist voor een winter- en zomeronderhoud, een tussentijdse reiniging en onderhoud, onderhoudsproducten, een zwembadafdekking op maat en herstellingen en renovaties. We bevinden ons in Adegem en komen langs in heel Vlaanderen.

Winterklaar maken
Winterklaar maken

Waarom uw zwembad winterklaar maken?

De voordelen van een winterklaar zwembad:

Winterklaar maken

U bent zeker dat uw volledige zwembad in orde is gedurende de winter.

Winterklaar maken

U voorkomt vorstschade aan uw zwembad, de zwembadonderdelen en de –leidingen.

Winterklaar maken

Het water blijft proper en u voorkomt algenvorming dankzij de juiste producten.

Winterklaar maken

We houden bij wat we tijdens het winteronderhoud uitvoeren. Daardoor kunt u sneller een verfrissende duik nemen als de volgende zomer aanbreekt.

Hoe we uw zwembad winterklaar maken

Het zwembad reinigen (optioneel)

We starten met de reiniging van het zwembad. We pakken eerst de randen en wanden met een winterproduct aan en vegen het vuil naar de bodem van het bad. Vervolgens plaatsen we op de bodem een krachtige stofzuiger met filter die we zelf ontwikkelden die over 2 filters beschikt. Het filtersysteem van het zwembad houdt vuil, bladeren, algen, insecten, fosfaten, kalk en vet tegen. Dat vuil wordt vervolgens afgevoerd door middel van een backwash. Bij deze terugspoelfunctie stroomt het water van beneden naar boven en wordt het vuil uit het filterzand verwijderd. Het filterzand kan ook verstopt geraken en vervangen we doorgaans na 3 tot 5 jaar.

De waterkwaliteit meten

Om uw zwembad winterklaar te maken, analyseren we ook de waterkwaliteit. Daarvoor controleren we de sondes en de cel. Zijn er afwijkingen van de normale waarden, dan optimaliseren we het water met de juiste onderhoudsproducten. Enkele waarden die we bepalen aan de hand van een extern meetsysteem:

De ideale pH-waarde of zuurtegraad bevindt zich tussen 7,0 en 7,4. Bij een te hoge zuurtegraad heeft chloor minder effect, krijgen bacteriën vrij spel en kan het water groen worden. Bij een te lage pH-waarde irriteert chloor de ogen, neus en huid en beschadigt het de metalen zwembadonderdelen.

De ideale chloorwaarde (van 1 tot 2 ppm) desinfecteert ziektekiemen, schimmels en schadelijke bacteriën. Bij The Pool Boy bieden we ook zoutelektrolyse-installaties aan. We voegen een kleine hoeveelheid zout aan het water toe en laten het door de installatie stromen. Daar zet de elektrolyse het zout om in chloor.

Contacteer ons voor een chlooranalyse of zoutelektrolyse

Een goede carbonaathardheid (tussen 100 en 120 mg/l) houdt plotse schommelingen in de pH-waarde tegen.

Winterklaar maken

De leidingen en warmtepomp watervrij maken

Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk dat er zich geen water meer bevindt in de leidingen of warmtepomp. Om uw zwembad winterklaar te maken, ontkoppelen we de warmtepomp en laten we het zwembadwater uit de warmtepomp en leidingen lopen. Vervolgens sluiten we de koppelingen opnieuw aan op de warmtepomp om te vermijden dat er zich vuil in de leidingen ophoopt. Beschikt uw warmtepomp over vorstbeveiliging, dan moet de warmtepomp aangesloten blijven op het elektriciteitsnet. We laten de zekering van de warmtepomp aanstaan, zodat ze niet springt of uitvalt wanneer er vermogen gevraagd wordt bij de opstart in de zomer. Bij opbouwzwembaden bergen we de warmtepomp op in een vorstvrije plek.

De filtertijden regelen

Tijdens de winter maakt u minder gebruik van uw zwembad, waardoor het water ook minder gefilterd moet worden. We laten uw pomp op verschillende tijdstippen actief draaien om vorstschade te voorkomen.

Winterklaar maken

De sondes en cel nakijken

We schakelen de warmtepomp uit, nemen er de sondes uit en kalibreren ze. Als we ze niet meer kunnen kalibreren, vervangen we ze. In de leidingen of cel behandelen we aanwezige kalk met een antikalkproduct. Voor de zwembadcel gebruiken we zuur. Reageert de cel nog, dan voegen we zout toe aan de skimmer en bekijken we het effect op de display. Reageert de cel niet correct, dan testen en ontkalken we ze en vervangen we ze indien nodig.

De filtertijden regelen

Tijdens de winter maakt u minder gebruik van uw zwembad, waardoor het water ook minder gefilterd moet worden. We laten uw pomp op verschillende tijdstippen actief draaien met intervallen van 4 uur om vorstschade aan de leidingen te voorkomen.

Winterklaar maken

Een winterproduct toevoegen

Tijdens de winter voegen we een winterproduct toe om algenvorming tegen te gaan. Het product heeft eveneens een antivriesfunctie. Dit garandeert een betere opbouw naar de zomer toe, aangezien de waterkwaliteit sneller op punt staat en er geen extra producten nodig zijn tijdens de zomer.

De zwembadafdekking aanbrengen

Tot slot dekken we het zwembad af met een zwembadafdekking. Het water komt niet in aanraking met licht, waardoor algenvorming geen kans krijgt. Een andere mogelijkheid is het waterdoorlatende gaas dat het meeste vuil tegenhoudt.

Winterklaar maken

Wanneer kunt u het best uw zwembad winterklaar laten maken?

Een winteronderhoud is pas nodig als de temperatuur van het water onder 15°C zakt. Een zwembad winterklaar maken, kan tussen september en december. Wij raden aan om het onderhoud vóór november te laten uitvoeren.

Wilt u uw zwembad in de winter gebruiken?

Wilt u ook in de winter een frisse duik nemen in uw zwembad? Dan hebben we het over het ‘actief overwinteren’ van uw zwembad en blijven het filter- en verwarmingssysteem actief. In dat geval is een warmtepomp interessant. Dit is een energiezuinig verwarmingssysteem met een hoog rendement. Maar om uw zwembad de hele winter door te gebruiken, bent u beter af met een warmtewisselaar in combinatie met een boiler of cv-ketel. Uw zwembad warmt sneller op, u verbruikt relatief weinig energie en dankzij een goede zwembadafdekking blijft het water langer warm.

Winteronderhoud aan uw zwemvijver of Jacuzzi®

Zwemvijver

Het is niet alleen interessant om uw zwembad winterklaar te maken. The Pool Boy maakt ook uw zwemvijver winterklaar. We komen dan langs in het najaar om dode planten en vuil te verwijderen om te voorkomen dat ze rotten op de bodem. Rottend afval is slecht voor overwinterende vissen en planten en veroorzaakt algengroei. Bij The Pool Boy bieden we bovendien wintergaas op maat aan. Dat kan interessant zijn om zoveel mogelijk vuil in uw zwemvijver te vermijden.

Winterklaar maken

Jacuzzi®

Sommigen kiezen ervoor om hun Jacuzzi® tijdens de winter niet te gebruiken. The Pool Boy is ook gespecialiseerd in Jacuzzi®-onderhoud. Uw Jacuzzi® blijft aangesloten op de stroom en gevuld met water. Tijdens de winter laten we ze draaien via een tijdsklok. We voeren een reiniging uit en dekken uw Jacuzzi® goed af met een cover. Contacteer ons voor een Jacuzzi®-cover op maat.

Een tussentijdse reiniging of onderhoud

Voor uw zwembad en de kwaliteit van het water raden we aan om uw zwembad op regelmatige basis te laten reinigen en onderhouden. Bij The Pool Boy bieden we verschillende formules op maat aan, van een basisonderhoud in de winter en de zomer tot een wekelijkse schoonmaakbeurt.

Herstellingen en renovaties

Is er iets stukgegaan aan uw zwembad? Wanneer uw garantie nog geldig is, adviseren we u om uw zwembadfabrikant of –installateur te contacteren. Is uw garantietermijn afgelopen, dan ontzorgen wij u. We voeren een expertise uit, brengen u op de hoogte van de defecten en bezorgen foto’s en informatie over het type en model aan onze partners voor de nodige herstellingen of renovaties.

Winterklaar maken
Winterklaar maken

Partner worden?

Bij The Pool Boy gaan we graag lange-termijnrelaties aan. Zo zijn we een partner voor onder andere zwembadfabrikanten, -installateurs, immokantoren, wellnesscentra, B&B’s, architecten, tuinaannemers en -aanleggers met regelmatige reinigingen en onderhoud, herstellingen en renovaties. Bent u geïnteresseerd? Neem contact met ons op en we vertellen u over de opties.